Jump to content Magyarország-Magyar
HP.hu Termékek és szolgáltatások Terméktámogatás és driverek Megoldások Vásárlási lehetoségek
» Kapcsolatfelvétel
HP.hu

LaserJet készülékek oldalkapacitása

» 

Oldalkapacitás

Content starts here
A kereskedelembe kikerülő LaserJet nyomtatókhoz, illetve többfunkciós termékekhez a HP közzéteszi a nyomtatási kapacitásra vonatkozó adatokat. A LaserJet készülékek oldalkapacitására vonatkozó adatokat megnézheti a www.hp.com/go/pageyield címen.

Az oldalkapacitási adatokat csak összehasonlítás céljára szolgáló, kiindulási pontként szabad figyelembe venni, és nem a HP nyomtató és festékkazetta által biztosított tényleges kapacitás előzetes megállapítására. A megadott érték nem értelmezhető úgy sem, mint a kazettával kinyomtatható oldalak minimális száma. Az oldalkapacitási adat sokkal inkább egy becslés, amely egy adott kazetta átlagos kapacitására értendő, az ISO tesztelési módszer használatakor a kijelölt nyomtatási rendszerre vonatkozóan. Az egyes kazetták tényleges kapacitása az eltérő gyártási eljárásoktól függően a jelzett átlagos érték alatt és felett is lehet. Ezenfelül a tényleges kapacitás jelentős mértékben eltérhet az olyan tényezők miatt is, mint pl. a kinyomtatott oldalak tartalma, a tipikus nyomtatási feladatokhoz beállított méret, a készülék használatakor jellemző környezeti feltételek, illetve a színes és a fekete-fehér nyomtatások aránya. További tudnivalókért lásd: A LaserJet nyomtatókazetták oldalkapacitását befolyásoló egyéb tényezők.

Az utóbbi években a LaserJet nyomtatók és a többfunkciós termékek nyomtatási kapacitását a szabványos ISO tesztelési módszerek alkalmazásával számolják ki. A teszteléshez használt ISO/IEC-szabvány kijelölése függ attól, hogy a készülék monokróm vagy színes nyomtató-e. Az ISO különböző módszereket kínál a színes és a monokróm nyomtatók kapacitásának teszteléséhez. Az ISO/IEC kapacitásmérő módszerek bevezetése előtt a HP saját, 5%-os fedettségen alapuló, termékspecifikus tesztelési módszerét használta, amely sokban hasonlított az ISO tesztelési módszerre.

Egyes HP nyomtatók dobozában mellékelve található egy „kezdőkazetta”, amely lehet, hogy kisebb kapacitással bír, mint a HP cserekazetták. A HP nyomtatók csomagolásán fel van tüntetve, hogy van-e a dobozban mellékelve kezdőkazetta a készülékhez.

A HP monokróm nyomtatókhoz megadott kapacitási érték megállapításához az ISO/IEC 19752 sz. tesztelési módszert kell használni

Az ISO/IEC 19752 tesztelési irányelveknek megfelelően a készülék egy szabványos oldalt nyomtat egymás után többször, amíg a kazetta el nem éri életciklusa végét. Az alábbiakban látható egy példa a szabványos oldalra. Az aktuális tesztoldal megtalálható a www.iso.org/jtc1/sc28 címen.

A HP a 2004-es bevezetése óta az ISO/IEC 19752 sz. módszert használja a monokróm nyomtatók kapacitásának teszteléséhez. A jelenleg is kapható HP festékkazetták közül néhány esetében a HP még az 5%-os fedettségen alapuló módszert használja a nyomtatási kapacitás meghatározásához. A különleges HP monokróm nyomtatókhoz használható kazettákhoz megállapított oldalkapacitásra vonatkozó további információkért lásd: www.hp.com/go/pageyield.
Példa a szabványos oldalra
Példa a szabványos oldalra

A HP színes nyomtatókhoz megadott kapacitási érték megállapításához az ISO/IEC 19798 sz. tesztelési módszert kell használni

Az ISO/IEC 19798 tesztelési irányelveknek megfelelően a készülék egy öt oldalból álló szabványos dokumentumot nyomtat egymás után többször, amíg a kazetta el nem éri életciklusa végét. Az alábbiakban bemutatott öt szabványos oldal szöveg és grafika, valamint fekete és színes részek keverékét tartalmazza. A HP ezt a módszert a szabvány 2006 végén történt közzététele után bevezetett színes nyomtatókra vonatkozóan vette át. Az ezt megelőző időszakban gyártott termékek esetében a HP továbbra is saját tesztelési módszerét használja.

Az öt szabványos ISO oldal
Az öt szabványos ISO oldal

A felhasználó által tapasztalt tényleges kapacitás a kinyomtatott oldal tartalmától függően változhat. Az igen sűrű dokumentumok (mint például az alábbi szöveges dokumentum) nyomtatása az ISO-szabvány szerintinél kisebb oldalkapacitást, míg a kevésbé sűrű dokumentumok (mint például az alábbi szervezeti ábra) nyomtatása a szabvány szerint megállapítottnál nagyobb oldalkapacitást eredményez. A felhasználó által tapasztalt tényleges oldalkapacitás számos tényezőtől függ, mint pl. a kinyomtatott tartalom, illetve a nyomtatási mód.

Nagy sűrűségű szöveg Szervezeti ábra A cián kazetta intenzív használata
Nagy sűrűségű szöveg Szervezeti ábra A cián kazetta intenzív használata

A HP LaserJet nyomtatókazettákra vonatkozó további tudnivalókért lásd: A LaserJet nyomtatókazetták oldalkapacitását befolyásoló egyéb tényezők.

ISO oldalkapacitás-tesztelési módszer

A HP az oldalkapacitásra vonatkozó adatokat a lézer nyomtatókazetták kapacitásának mérésére szolgáló ISO-szabvány alapján teszi közzé (ISO/IEC 19752 és 19798):

  • A teszt alapja egy öt oldalból álló (színes) szabványos dokumentum, vagy egy egyoldalas (monokróm) oldal megszakítás nélkül ismételt nyomtatása, amíg a kazetta el nem éri életciklusa végét. A kazetta akkor éri el életciklusa végét, ha a kinyomtatott tesztoldalak halványak, illetve egyes készülékek esetében akkor, ha a nyomtatás automatikusan leáll a lejárt élettartamú kazetta érzékelése miatt.

  • A lehetséges eltérések figyelembevétele érdekében mindegyik kazettatípusból legalább hármat kell tesztelni mindhárom nyomtatóban.

Az ISO/IEC nyomtatási szabványok részletes leírása megtalálható ezen a címen: www.iso.org.

Mi az az ISO?

Az ISO (International Organization for Standardization – Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) a nemzetközi szabványok legnagyobb fejlesztője és kiadója.

Az ISO 157 ország nemzeti szabványügyi intézményeinek a hálózata, országonként egy taggal. A rendszert koordináló Főtitkárság Genfben, Svájcban található.

Az ISO egy nem kormányzati szervezet, amely hidat képez a köz- és magánszektor között. Egyrészről számos tagja része az adott ország kormányzati szervezetének, vagy az adott ország kormánya delegálja őket. Másrészről, más tagok kizárólag a magánszektorban érdekeltek, és iparági egyesületek nemzeti partnerségei hozták létre őket.

Ezért az ISO konszenzust tesz lehetővé a megoldások terén, amelyek egyaránt kielégítik az üzleti világ követelményeit és a társadalom mélyebben gyökerező igényeit. További információk az ISO-ról: www.iso.org.

Hogyan jeleníti meg a HP az oldalkapacitásra vonatkozó adatokat?

A HP közzéteszi a megállapított ISO oldalkapacitási adatokat minden egyes LaserJet kazettára vonatkozóan (amennyiben az ISO-módszer alkalmazható) www.hp.com/go/pageyield.

Mi a különbség az egyedi kapacitás és a színes kazetták esetében mért összetett kapacitás között?

Egy adott színes nyomtatókazetta egyedi kapacitása a kazetta egyedileg mért oldalkapacitása, az ISO-módszer használatával végzett tesztelés eredményeként, amely legalább 9 kazetta életciklusa végéig történő tesztelésén alapul.

Az összetett kapacitás a cián, sárga és bíbor kazetták egyedi kapacitási adatainak súlyozott átlaga (az ISO módszer használatával végzett tesztelés eredményeként).

Például ha az ISO tesztelési módszer az együtt vizsgált kazetták egyedi kapacitási értékeire vonatkozóan azt mutatja, hogy a cián 480, a bíbor 500 és a sárga 520, akkor az összetett kapacitás szerinti szám 499. Az összetett kapacitási adat segítségével leegyszerűsíthető a kapacitási jelentés.

A LaserJet nyomtatókazetták esetében a HP egy háromszínű összetett oldalkapacitási mutatót tesz közzé. Az összetett oldalkapacitás a színes nyomtatók esetében használandó ISO 19758 sz. jelentési módszeren alapul, amely a cián, bíbor és sárga tintakazettákra egyetlen, átlagos oldalkapacitási értéket határoz meg. A fekete nyomtatókazetta oldalkapacitása külön van megadva.

Fekete nyomtatókazetta: 16 500 oldal Színes kazetták: 21 000 oldal
Példa az összetett cián/bíbor/sárga kapacitásra
Példa az összetett cián/bíbor/sárga kapacitásra

Bár az oldalkapacitás az egyes nyomtatókazettákra van megadva, a tesztet magát az összes telepített nyomtatókazettával végzik. A LaserJet nyomtatók összetett rendszerek, amelyek szöveg és grafika nyomtatásakor több színes kazettát is használhatnak. További részletekért lásd: A LaserJet nyomtatókazetták oldalkapacitását befolyásoló egyéb tényezők.

A HP ajánlása

Ne feledje, hogy az oldalkapacitás a költségeknek csak egyik összetevője, és az olyan tényezők, mint például a minőség, megbízhatóság, produktivitás és hatékonyság szintén hatással vannak a költségekre. A megbízhatóan működő termékek végső soron időt és pénzt takarítanak meg. Amikor kiválasztja a használni kívánt LaserJet nyomtatót, mindenképpen vegye figyelembe egyéni nyomtatási igényeit.
Nyomtatható változat
Adatvédelmi nyilatkozat A HP.hu webhely használata a feltételek elfogadását jelenti
© 2024 Hewlett-Packard Development Company, L.P.