Jump to content Magyarország-Magyar
HP.hu Termékek és szolgáltatások Terméktámogatás és driverek Megoldások Vásárlási lehetoségek
» Kapcsolatfelvétel
HP.hu

A lézer felhasználása

» 

Oldalkapacitás

Content starts here

A LaserJet nyomtatókazetták oldalkapacitását befolyásoló egyéb tényezők

HP LaserJet Az ISO/IEC kapacitásmérő módszerek lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy összehasonlítsák számos különböző gyártmányú kazetta megadott kapacitását. A kazetta tényleges oldalkapacitását nagymértékben befolyásolja a felhasználó nyomtatási stílusa (a nyomtatott dokumentumok típusa, a színes oldalak száma, a nyomtatási feladatokhoz beállított méret, a képsűrűség stb). A tényleges kapacitás így jelentős mértékben eltérhet a közzétett értéktől, és a HP nem tudja garantálni azt, hogy a felhasználó mindig eléri a közzétett oldalkapacitás mértékét. Sok felhasználó azt tapasztalja, hogy az általuk használt kazetta kapacitása jobb, mint a közzétett érték, míg mások azt tapasztalják, hogy az ő nyomtatási szokásaikkal a kazetta kevesebb oldal nyomtatására képes. További részletekért lásd: LaserJet készülékek oldalkapacitása.

A HP úgy tervezi meg LaserJet nyomtatórendszereit, hogy azok életciklusuk végéig kiváló nyomtatási minőséget tudjanak produkálni. A LaserJet nyomtatórendszer magából a nyomtatóból és a HP LaserJet nyomtatókazettá(k)ból áll. Ezek a nyomtatókazetták (más néven „festékkazetták”) nem csak a festéket tartalmazzák. A nyomtatókazetták összetett, több részből álló rendszerek, amelyeknek egy része maga a festék.

A különböző HP LaserJet nyomtatótípusokban használt kazetták kivitelezésének részletei eltérőek, hogy megfeleljenek a sokféle felhasználói elvárásnak. Például a LaserJet monokróm nyomtatókban használt kazetták kivitelezése eltérhet a színes HP LaserJet nyomtatókban használt kazettákétól. A színes nyomtatás összetettebb folyamat, mint a monokróm nyomtatás; és jelentős eltérések lehetnek a különböző színes HP nyomtatótípusok által a színes nyomtatáshoz használt kazetták között is. A kivitelezésbeli eltérések azért adódnak, mert a HP célja, hogy garantálja a kiváló nyomtatási élményt és minőséget, figyelembe véve a felhasználók különböző nyomtatási igényeit.

A LaserJet kazetták a festék mellett számos egyéb mechanikus részt is tartalmaznak. Ezek a komponensek – mint pl. az előhívó, a fotokonduktor (PC) és a tisztító blade – a festék használata közben, a nyomtatási folyamat alatt elhasználódnak. A kazetta egyes elemei mind tartós működésre vannak tervezve, azonban a különböző nyomtatási stílusok esetében eltérő mértékben kopnak. Például egyes lézernyomtatók esetében ha a felhasználó többnyire alacsony fedettségű oldalakat nyomtat, előfordulhat, hogy a kazetta egyéb részei a festék kifogyása előtt elhasználódnak. Vagy ha a készülékkel főleg keskeny papírra, pl. borítékokra nyomtatnak, előfordulhat, hogy a fotokonduktor éri el hamarabb életciklusa végét. A kazetta részeinek elhasználódása végül a nyomtatási minőség leromlásához vezet, csakúgy, mint a festék fogyása is.

Maga a festék is egy összetett vegyi anyag, amely speciálisan úgy lett kialakítva, hogy a nyomtatórendszer többi részével való együttes használat során hosszú távon biztosítani tudja a kiváló nyomtatási minőséget. Mivel a nyomtatás során fizikailag lehetetlen a LaserJet nyomtatókazettákban található festék teljes kiürítése, valamennyi festék mindig marad a kazettákban. Azonban a bennmaradó festék mennyisége, illetve az, hogy ez a festék felhasználható-e még, a felhasználók nyomtatási szokásaitól és az adott kazetta kivitelétől függ. Nyomtatás közben a festék a mozgatás miatt összekavarodik, aminek következtében idővel „elhasználódhat”, akár olyan mértékben is, hogy használhatatlanná válik. Emiatt előfordulhat, hogy a festék alkalmatlanná válik a képek megfelelő feldolgozására, és így hibák adódnak a nyomtatásban. A nyomtatókazetták kapacitását egyéb tényezők is befolyásolhatják. Példa:

  • A nyomtatás leállítása és indítása – Minden alkalommal, amikor a felhasználó elindít egy nyomtatási feladatot, a nyomtatórendszer számos forgást végez a feladat végrehajtása előtt és után is. Ezek a forgások hozzájárulnak a nyomtatórendszer elemeinek kopásához, beleértve a festéket is.

  • A felhasználási helyen jellemző környezeti tényezők – A HP a nyomtatórendszereket úgy tervezi meg, hogy azok sokféle különböző környezetben is jó minőségű és megbízható eredményeket produkáljanak, azonban bizonyos környezeti feltételek mellett a rendszer a szokásosnál több vagy kevesebb festéket használ, ami kihat a kapacitásra is. Például a nagyon magas páratartalom miatt csökkenhet a nyomtatókazetták kapacitása.

  • Eltávolítási megoldások és formák – A színes nyomtatók esetében vannak olyan speciális üzemmódok, amelyek fekete-fehér dokumentumok nyomtatásakor leválasztják a rendszerről a színes kazettákat. Ezt a folyamatot eltávolításnak nevezzük. Attól függően, hogy milyen gyakran történik a készüléken fekete-fehér, illetve színes nyomtatás, az eltávolítórendszer bizonyos esetekben lehet, hogy nem választja le a színes kazettákat. A felhasználók fontosnak tartják a gyors nyomtatási sebességet, ezért az eltávolítórendszer úgy lett kialakítva, hogy megtartsa a kívánt nyomtatási sebességet – ami gyorsabb, ha a kazettákat nem kell gyakran leválasztani –, ugyanakkor a színes kazetták kopása is minimalizálva legyen. A leválasztás gyakorisága hatással lehet a színes kazetták életciklusának hosszára, azzal, hogy a festék használata helyett a kazetták erősebb kopását okozza.

  • A festék kenőanyagként való használata a kazettákhoz – Vannak olyan rendszerek, amelyek a nyomtatási folyamat során a festéket nagyon kis mértékben kenőanyagként is alkalmazzák. A fotokonduktoron és a továbbítórendszeren található tisztító blade-ek közötti érintkezési felületeken a súrlódás csökkentése, illetve az alkatrészek élettartamának növelése érdekében szükség van kevés festékre. Ezt a festékfelhasználást figyelembe veszik az ISO kapacitásmérő tesztek végrehajtásakor (ezért a gyártás során kicsivel több festék kerül a kazettákba, ami fedezi a kenéshez szükséges mennyiséget).

  • Alányomtatás – A fekete szín erejének fokozására, vagy a lap egyes területein a nyomtatás minőségének javítására a HP készülékek a fekete mellett használhatnak egyéb színeket is a fekete területek nyomtatásakor. A HP ezzel biztosítja a lehető legjobb nyomtatási minőséget a felhasználók számára.

  • Gyártásbeli eltérések – Mint minden más rendszer esetében, így a nyomtatórendszer elemeinek gyártása során is vannak eltérések. Az eltérések egy része a nyomtatórendszer kalibrálásával kiigazítható – ami azt jelenti, hogy időről időre a HP készülékek kalibrálják önmagukat. Az egyéb gyártásbeli eltérések nem korrigálhatóak a kalibrációval, és ezek hatással lehetnek a nyomtatórendszer kapacitására is. Az eltérések minimális szinten tartása érdekében a HP a kapacitás mérésekor több nyomtatót és kazettát vesz alapul. A HP által alkalmazott ISO tesztelési módszerekhez legalább 3 nyomtatóra van szükség, amelyek mindegyike legalább 3 kazettát/kazettakészletet használ.

  • Összetett fekete – A fekete-fehér képek és fényképek esetében előfordulhat, hogy a készülék színkeveréket, úgynevezett „összetett feketét” használ, és ezzel a csak fekete színnel elérhetőnél határozottan jobb képminőséget és egyenletesebb szürkeárnyalatokat állít elő. Vannak felhasználók, akik a képek nyomtatásához csak fekete festéket szeretnének használni, ezért számos színes HP nyomtató esetében elérhetőek azok a felhasználó által konfigurálható beállítások, amelyekkel engedélyezhető a csak fekete színnel történő nyomtatás. Például a nyomtató-illesztőprogramban a „Szürkeárnyalatos nyomtatás” lehetőség kijelölésével beállítható a csak fekete színnel történő nyomtatás.

Felhasználó által választható (nyomtatási módok és a sűrűség beállításai)

A felhasználó azt is beállíthatja, hogy a készülék mennyi festéket használjon a fényképek vagy dokumentumok nyomtatásához. Két beállítási lehetőség van a nyomtatóban, az egyik a nyomtatási módok, a másik pedig a sűrűség beállítására vonatkozik. A nyomtatási módokra vonatkozóan általában igaz, hogy a vázlatmód gyengébb nyomtatási minőséget eredményez, és kevesebb festéket használ, mint az alapértelmezett normál mód. A sűrűség beállítás értéke 1 és 5 között adható meg; az alapértelmezett érték a 3. Minél alacsonyabb érték van beállítva, a készülék annál kevesebb festéket használ. Az adott termékre vonatkozóan lehetnek készülékspecifikus beállítások, amelyek leírása megtalálható a vonatkozó felhasználói kézikönyvben.

A HP LaserJet nyomtatórendszerek esetében az összes kellék telepítése szükséges a készülék működéséhez. Ezzel minimálisra csökkenthető annak kockázata, hogy a készülék a nyomtatási folyamat során feleslegesen használjon fel papírt vagy egyéb hordozókat.
Nyomtatható változat
Adatvédelmi nyilatkozat A HP.hu webhely használata a feltételek elfogadását jelenti
© 2024 Hewlett-Packard Development Company, L.P.