Klantverhalen: 28. augustus 2008
Onderwerpen:

HP rondt overname van EDS af

Overzicht

Na verwerving van de noodzakelijke goedkeuringen en het groene licht van de aandeelhouders maakte HP vandaag bekend dat de overname van EDS is afgerond. EDS is een wereldwijd toonaangevend bedrijf voor technologieservices, outsourcing en consulting met een waarde van meer dan miljard, dat pionierswerk heeft verricht voor de IT-outsourcingsector.

"EDS past uitstekend in HP's totale strategie en bedrijfsstructuur", verklaarde Mark Hurd, voorzitter en CEO van HP. "Samen leveren HP en EDS een van de meest complete en concurrerende portfolios in de industrie."

“Deze combinatie is te waardevol om hem niet tot stand te brengen”, aldus Ron Rittenmeyer, voorzitter, president en CEO van EDS. "Bij EDS krijgen we toegang tot de schaal en resources van een industriegigant. Dat biedt uitstekende nieuwe kansen voor onze klanten en een uitzonderlijke waarde voor onze aandeelhouders. HP profiteert van onze best-in-class capaciteiten, end-to-end wereldwijde distributienetwerk en reputatie voor het leveren van uitstekende service."

De transactie, met een totale waarde van ,9 miljard en een prijs per aandeel van , is – na de overname van Compaq door HP in 2002 – de op één na grootste ooit in de IT-branche. Deze twee transacties vormen het begin- en eindpunt van een groeistrategie die HP's jaarinkomsten heeft opgestuwd tot ruim boven 0 miljard, naar meer dan 5 miljard aan collectieve inkomsten – samen met EDS – in 2007.

Fase één van HP’s strategie behelsde de opbouw van 's werelds beste hardwarebedrijf. Fase twee was gericht op het ontwikkelen van een laag toonaangevende software-applicaties, met speciale nadruk op automatisering van beheer, om de prestaties van HP’s hardware te optimaliseren en te onderscheiden in de markt. Fase drie concentreerde zich op het servicesaspect, met als doel het bedrijf een koppositie te verschaffen onder wereldwijde providers.

Intussen heeft HP in de afgelopen drieënhalf jaar met succes 26 bedrijven aangekocht en een schat aan ervaring opgedaan in het integreren van nieuwe bedrijven. Na de aankondiging op 13 mei van HP’s plannen om EDS over te nemen, volgden meer dan drie maanden van intensieve integratieplanning, waardoor het bedrijf snel een sterke positie verwierf om klanten beter van dienst te zijn.

"Klanten wenden zich tot HP om hen te helpen bij het beheren en transformeren van hun technologie-omgeving teineinde de bedrijfsresultaten te verbeteren", stelt Ann Livermore, executive vice-president, Technology Solutions Group (TSG), HP. "Door uitbreiding van onze servicemogelijkheden en -capaciteit versterken we onze value proposition verder."

Ze benadrukt dat zowel HP als EDS zijn gebouwd op het streven om klanten een ongeëvenaarde kwaliteit, service en praktische innovatie te bieden. Bovendien is er weinig overlap onder de voornaamste klanten van beide organisaties.

EDS brengt HP schaalvergroting in verticale branches zoals overheid en gezondheidszorg en verbetert het wereldwijde bereik van HP’s outsourcing servicelevering, met name in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. De combinatie creëert een meer concurrerende markt in de technologiebranche door klanten op mondiale schaal keuze te bieden voor het beheer van hun meest kritische bedrijfstechnologiebehoeften.

De nieuwe EDS business group onder Rittenmeyer behoudt haar hoofdkantoor in Plano (Texas) en wordt verantwoordelijk voor outsourcing en applicatieservices. TSG zal zich voornamelijk bezighouden met servers, opslag, software en technische services en bepaalde consulting- en integratieservices. Zowel klanten als werknemers zullen profiteren van de sterkere specialisatie van divisies met duidelijke doelstellingen en strategieën, die de aandeelhouders snellere groei en een onovertroffen platform voor de toekomst bieden.

Mark Hurd formuleert het aldus: "Samen hebben we de kans om het grootste technologiebedrijf op aarde te creëren."

About HP Inc.

HP Inc. creates technology that makes life better for everyone, everywhere. Through our portfolio of printers, PCs, mobile devices, solutions, and services, we engineer experiences that amaze. More information about HP Inc. is available at http://www.hp.com.

© 2016 HP Inc. The information contained herein is subject to change without notice. The only warranties for HP Inc. products and services are set forth in the express warranty statements accompanying such products and services. Nothing herein should be construed as constituting an additional warranty. HP Inc. shall not be liable for technical or editorial errors or omissions contained herein.