Přejdi na obsah
   

Tiskárna HP: Informace o spotřebních materiálech

Výtěžnost stránek u tiskáren LaserJet

Začátek obsahu

U všech prodávaných tiskáren LaserJet a multifunkčních produktů společnost HP publikuje data o výtěžnosti stránek pro funkci tiskárny. Informace o výtěžnosti tiskáren Inkjet naleznete na webu na adrese www.hp.com/go/pageyield.

Údaje o výtěžnosti stránky by měly být používány jako výchozí pro účely porovnání, nikoli jako odhad skutečné výtěžnosti, kterou je možné získat z tiskárny HP a inkoustové kazety. Podobně platí, že deklarovaná výtěžnost nemá představovat minimální počet stránek, které lze pomocí dané kazety vytisknout. Jedná se spíše o odhad průměrné výtěžnosti očekávané u konkrétní kazety při použití metody testování podle normy ISO ve spojení s určeným systémem tiskárny.Výsledky se mohou u jednotlivých kazet lišit (tzn. mohou dosahovat nadprůměrných, ale i podprůměrných hodnot) z důvodu odchylek v procesu výroby kazet.Navíc se skutečná výtěžnost výrazně liší také v závislosti na různých faktorech, jako je například obsah tištěných stránek, obvyklá velikost tiskové úlohy, provozní podmínky v souvislosti s okolním prostředím a poměr barevného tisku k černobílému. Další informace naleznete v části .

V posledních letech se údaje o výtěžnosti tiskáren LaserJet a multifunkčních produktů vypočítávaly na základě testovacích metod podle normy ISO.To, jaká konkrétní norma ISO/IEC je použita, závisí na typu tiskárny (konkrétně na tom, zda tiskne černobíle nebo barevně). Norma ISO nabízí různé metodologie testování výtěžnosti černobílého a barevného tisku.Před zavedením metodologií výtěžnosti podle norem ISO/IEC používala společnost HP svou vlastní testovací metodu vycházející z 5% pokrytí, při kterém se využívala metodologie zvažující řadu hledisek podobná metodologii výtěžnosti podle normy ISO.

Součástí dodávky u některých tiskáren HP jsou tzv. zaváděcí kazety, které mohou umožňovat tisk menšího počtu stran než náhradní kazety HP.Informace o tom, zda je tiskárna HP vybavena standardní nebo pouze zaváděcí tiskovou kazetou, jsou uvedeny na obalu produktu.

Deklarovaná výtěžnost černobílých tiskáren HP se určuje na základě testovací metodologie podle normy ISO/IEC 19752

Příklad standardní stránky
Příklad standardní stránky

Na základě testovacích pokynů podle normy ISO/IEC 19752 je standardní stránka tištěna nepřetržitě až do doby konce životnosti kazety.Následuje příklad standardní stránky. Příklad používané testovací stránky naleznete na webu na adrese www.iso.org/jtc1/sc28Non-HP site.

Společnost HP využívá metodologii ISO/IEC 19752 k testování výtěžnosti černobílých tiskáren od začátku jejího používání v roce 2004. U malého počtu kazet s tonerem, které se v současnosti prodávají, se ještě udává výtěžnost stránek na základě vlastní metody společnosti HP (podle 5% pokrytí). Další informace o deklarované výtěžnosti stránek u kazet prodávaných pro konkrétní černobílé tiskárny HP naleznete na webu na adrese

Deklarovaná výtěžnost barevných tiskáren HP se určuje na základě testovací metodologie podle normy ISO/IEC 19798

Na základě testovacích pokynů podle normy ISO/IEC 19798 je standardní stránka tištěna nepřetržitě až do doby konce životnosti kazety. Pět standardních testovacích stránek, které jsou uvedeny dále, zahrnují text a grafiku, černé i barevné prvky. Společnost HP přijala tyto normy pro barevné tiskárny, které byly uvedeny na trh po publikování této normy na konci roku 2006. U produktů uvedených na trh dříve společnost HP dále používá vlastní testovací metodu založenou na 5% pokrytí.

Skutečná výtěžnost se u jednotlivých zákazníků může lišit v závislosti na míře potištěnosti stránky. Dokumenty s vysokou tiskovou hustotou, jako je například textový dokument uvedený níže, mohou způsobit nižší výtěžnost než podle normy ISO, zatímco dokument s nižší hustotou, jakým je například organizační diagram, může mít obvykle tiskovou výtěžnost vyšší, než jaká je standardní. Výtěžnost tisku ve vašem konkrétním případě bude záviset na celé řadě faktorů, včetně obsahu, který tisknete, a způsobu, jakým tisknete.

Pět standardních testovacích stránek normy ISO
Pět standardních testovacích stránek normy ISO
Text s vysokou tiskovou hustotou
Text s vysokou tiskovou hustotou
Organizační diagram
Organizační diagram
Intenzivní využívání azurové
Intenzivní využívání azurové

Další informace o kazetách s tonerem pro tiskárny HP LaserJet naleznete v části .

Testovací metodologie výtěžnosti stránek podle normy ISO

Společnost HP publikuje údaje o výtěžnosti stránek podle normy ISO pro měření výtěžnosti tiskových kazet laserových tiskáren (ISO/IEC 19752 a 19798):

  • Test je založen na tisku standardní sady pěti stránek (barevných) nebo jedné stránky (černobílé) nepřetržitě až do konce životnosti kazety. Za konec životnosti kazety se považuje blednutí tisku testovaných stránek. U některých tiskáren pak jde o okamžik, kdy se tisk na tiskárně automaticky zastaví z důvodu detekovaného konce životnosti kazety.

  • Aby bylo možné vzít do úvahy možné odchylky, ke kterým by mohlo dojít, jsou na každé ze tří tiskáren testovány minimálně 3 kazety každého typu.

Podrobnosti o normách ISO/IEC pro tisk jsou k dispozici na webu na adrese www.iso.orgNon-HP site.

Co je ISO?

ISO (International Organization for Standardization) je největší společnost zabývající se vývojem a publikováním mezinárodních norem na světě.

ISO je síť národních normalizačních institutů ze 157 zemí (každou zemi zastupuje jeden člen) s centrálou ve švýcarské Ženevě, která tento systém koordinuje.

ISO je nevládní organizace, která spojuje veřejný a soukromý sektor. Na jedné straně, mnoho jejích členů jsou součástí vládních struktur příslušných zemí nebo mají vládní pověření. Na druhé straně jiní členové mají svůj původ v soukromém sektoru založeném národními společenstvími nebo průmyslovými sdruženími.

Organizace ISO proto umožňuje dosáhnout konsenzu v souvislosti s řešeními tak, aby byly plněny požadavky firem, ale i širší potřeby celé společnosti. Další informace o organizaci ISO naleznete na webu na adrese www.iso.orgNon-HP site.

Jak společnost HP zobrazuje údaje o výtěžnosti stránek?

Společnost HP publikuje deklarovaná čísla výtěžnosti stránek podle normy ISO pro každou tiskovou kazetu LaserJet (kde lze využít normu ISO) www.hp.com/go/pageyield.

Jak se liší jednotlivá výtěžnost od souhrnné výtěžnosti u barevných tiskových kazet?

Jednotlivá výtěžnost pro danou barevnou tiskovou kazetu je vypočítaná výtěžnost jednotlivých stránek pro danou barevnou tiskovou kazetu s využitím testovací metody podle normy ISO, a to na základě minimálně 9 tiskových kazet testovaných až do konce životnosti.

Souhrnná výtěžnost je jednoduše řečeno vážený průměr jednotlivých výtěžností (s využitím testovací metody podle normy ISO) u purpurové, azurové a žluté tiskové kazety.

Například testovací metodologie podle normy ISO indikuje, že jednotlivé výtěžnosti dané sady tiskových kazet jsou 480 pro azurovou, 500 pro purpurovou a 520 pro žlutou. Souhrnná výtěžnost by tedy byla 499. Číslo souhrnné výtěžnosti slouží ke zjednodušení přehledu o výtěžnosti.

Společnost HP publikuje pro tiskové kazety LaserJet souhrnnou výtěžnost pro 3 barvy. Souhrnná výtěžnost je založena na metodologii standardu ISO 19758 pro barevné tiskárny, která poskytuje průměrnou výtěžnost pro azurovou, purpurovou a žlutou inkoustovou kazetu. Výtěžnost černé barvy je uváděna samostatně.

Černá kazeta: 16 500 stran Kazety s inkoustem: 21 000 stran Example of composite CMY yields
Příklad souhrnné výtěžnosti

Třebaže jsou výtěžnosti zveřejňovány pro samostatné náplně, je test prováděn při použití všech nainstalovaných kazet. Tiskárny LaserJet jsou složité systémy, které při tisku textu a grafiky často používají více než jednu barevnou kazetu. Další podrobnosti naleznete v části .

Doporučení společnosti HP

Nezapomeňte, že výtěžnost představuje pouze jednu složku nákladů a že náklady jsou ovlivňovány i dalšími faktory, jako je kvalita, spolehlivost, produktivita a účinnost. Spolehlivě pracující produkty z celkového hlediska šetří váš čas a peníze. Při výběru tiskárny InkJet se řiďte vlastními tiskovými potřebami.