Jump to content Magyarország - Magyar
HP.hu Termékek és szolgáltatások Terméktámogatás és driverek Megoldások Vásárlási lehetoségek
» Kapcsolatfelvétel
HP.hu
Oldalkapacitás

Tintasugaras készülékek fényképnyomtatási kapacitásának mérése

» 

Oldalkapacitás

Itt kezdodik a tartalom
HP Photosmart Inkjet Printer A 2005 július után értékesített Photosmart titasugaras nyomtatók, illetve számos Deskjet és Officejet titasugaras nyomtató esetében a HP rendelkezésre bocsátja a HP által kifejlesztett szabványokon alapuló fényképnyomtatási kapacitást.

Számos okból kifolyólag az ebben a szabványban alkalmazott tesztelés nem feltétlenül tükrözi azt, amit a mindennapi használat során tapasztalhatunk. Ezért a fényképkapacitási értéket csak összehasonlítás céljára szolgáló, kiindulási pontként szabad figyelembe venni, és nem a HP nyomtató vagy nyomtatópatron által biztosított tényleges kapacitás előzetes megállapítására. A tényleges nyomtatási kapacitás nagymértékben függ a fényképek tartalmától, a nyomtatás gyakoriságától, a nyomtató beindítása során elhasznált tinta mennyiségétől, a nyomtatás módjától és egyéb, az alábbiakban kifejtett tényezőktől.

A különböző gyártók eltérő kapacitásmérési módszereket alkalmaznak, ami miatt nehéz összehasonlítani a különböző gyártók nyomtatási rendszereihez tartozó nyomtatópatronok kapacitásadatait. Nincs meghatározva ipari szabvány a fényképnyomtatási kapacitást illetően, bár a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) már elkezdett dolgozni ennek kifejlesztésén. Addig is a HP, a digitális fényképek nyomtatása terén szerzett szakértelmére alapozva kifejlesztett egy tesztmódszert a fotó nyomtatópatronok kapacitásának mérésére.

A kapacitást számos tényező befolyásolja, közülük néhány csak a fényképnyomtatásra vonatkozik. A HP fényképteszt végzése közben a lent látható 10 x 15 cm méretű fényképek (fényképsorozat) nyomtatása történik folyamatosan, amíg a patron el nem éri élettartama végét. Ezek a tesztkörülmények nem tükrözik azt, amit a mindennapi használat során tapasztalhatunk. A papír kiválasztása, a patronok kiválasztása, a fényképek tartalma, valamint a nyomtatás gyakorisága - egyéb tényezők mellett - jelentős mértékben befolyásolja a kapacitást. További tudnivalókért lásd: Tintahasználat a tintasugaras nyomtatókban.

Színes fényképek Fekete-fehér fényképek
Színes fényképek Fekete-fehér fényképek

A legtöbb HP nyomtatási rendszer számos fényképnyomtatási módot tesz elérhetővé. A nyomtatási mód a kijelölt papírtípus és a kiválasztott nyomtatási minőség kombinációját jelenti. A nyomtatási minőség általában a „gyors vázlat” és a „kiváló” érték között adható meg. A HP több különböző papírtípust kínál fel a hosszú élettartamra és a minőségre vonatkozó felhasználói elvárásoknak megfelelően. Mindegyik papírtípushoz tartozik egy alapértelmezett nyomtatásminőségi beállítás. Amikor a felhasználó kiválaszt egy papírtípust, a nyomtató kijelöli az alapértelmezett nyomtatásminőségi beállítást hozzá. A felhasználó felülírhatja a minőségre vonatkozó beállítást, és megadhat az egyéni igényeinek jobban megfelelő értéket a nyomtatási minőséghez. Sok HP fotónyomtató képes érzékelni az éppen használt papír típusát, és automatikusan beállítja az ahhoz a papírtípushoz megfelelő alapértelmezett minőségi módot. A nyomtatási minőség és a papírtípus kombinációja kihat az egyes fényképekhez felhasznált tinta mennyiségére.

A HP fényképnyomtatási kapacitás tesztelése az alapértelmezett fényképezési módot használja a nyomtatóhoz a „HP Premium Plus” fotópapírral, amennyiben nincs megadva másik papírtípus a fényképnyomtatási kapacitások közléséhez, ezen a címen: www.hp.com/go/learnaboutsupplies. A HP fényképsorozat fehér kerettel van kinyomtatva. A Szegély nélküli nyomtatás általában kisebb kapacitást eredményez, mint akkor, ha ugyanarra a papírméretre keretet is nyomtatna. Emellett az aktuális kapacitás a fényképek tartalmának megfelelően is változhat. A főleg egyetlen színt használó fényképek, mint az alábbi példa is, alacsonyabb oldalkapacitást eredményezhetnek az adott színre, és nagyobb oldalkapacitást a nem intenzíven használt színekre.

Fényképminta a bíbor szín intenzív használatával
Fényképminta a bíbor szín intenzív használatával

A fényképnyomtatási kapacitás mérése

A HP fényképnyomtatási tesztek során a nyomtatás majdnem teljesen folyamatos, csak a papír cseréje miatti normál szünetek szakítják meg. A tintasugaras nyomtatók egyes felhasználói egyszerre csak néhány fényképet nyomtatnak ki, és a nyomtatási feladatok között órák, néha napok telnek el. Az ilyen típusú elindítás/leállítás jellemezte nyomatás esetén a tintasugaras nyomtatók több tintát használnak fel a fúvókák tisztán tartására és a tintafolyam egyenletesen tartására. Ez kulcsfontosságú a nyomtató jó állapotának fenntartása, valamint annak biztosítása érdekében, hogy továbbra is a nyomtató által a kezdetben nyújtott nagyszerű nyomtatási minőséget élvezhesse. Azonban így alacsonyabb lesz az oldalkapacitás, mint ugyanazon tartalom megszakítás nélküli nyomtatása esetén. További tudnivalókért lásd: Tintahasználat a tintasugaras nyomtatókban.

HP tesztmódszer fotó nyomtatópatronok kapacitásának megállapítására

A HP fotó nyomtatópatron kapacitástesztelési módszere az alábbiakon alapul:

  • A tesztek végrehajtásakor az alapértelmezett minőségi beállítások vannak megadva a kijelölt fotópapírra történő nyomtatáshoz. A nyomtatópatronok kapacitásának teszteléséhez a HP Premium Plus fotópapírt használja a készülék, ha nincs megadva más. 1
  • Jellemzően típusonként három nyomtatót használtunk az egyes tesztekhez.
  • Jellemzően nyomtatópatron-típusokként kilenc nyomtatópatront tesztelünk, minden egyes színes, fotó és szürke nyomtatópatron kapacitását vizsgáló tesztek során.
  • A nyomtatási feladat mérete egy 4x6 hüvelyk méretű fénykép 8,5x11 hüvelyk / A4 méretű oldalra nyomtatva. 2
  • A hőmérséklet és a páratartalom értékeket úgy állítjuk be, hogy azok tükrözzék az általános otthoni vagy irodai viszonyokat.
  • A tesztek során a nyomtatás majdnem teljesen folyamatos, csak a papír cseréje miatti normál szünetek szakítják meg.
  • Pontosan meghatározott kritériumok szolgálnak annak megállapítására is, hogy a nyomtatópatron mikor éri el az életciklusa végét, amely kritikus fontosságú tényező a kapacitás pontos kiszámításához. Egyes nyomtatók esetében egy képernyőn megjelenő üzenet figyelmeztet arra, hogy ideje cserélni a patront. Az összes többi nyomtató esetében vizuális vizsgálatot végzünk a tintasugaras patronok kifogyásakor tipikus elszíntelenedést keresve.

A fotópatronok kapacitása a használt patronoktól függ. A HP fényképnyomtatási kapacitásnál látható, hogy milyen patronkombináció volt használva a teszt során. További információkért nézze meg a jobb oldali szövegoszlopot.

Fényképek nyomtatása: Nyomtatópatron-opciók a kívánt képminőség eléréséhez

A HP a tinta-, fotópapír- és nyomtatótechnológiákat fényképnyomtatási rendszerek széles körébe építi be, a fogyasztói igények és preferenciák széles körének való megfeleléshez szükséges funkciókkal és képességekkel. Egyes nyomtatási rendszerek csak egyetlen nyomtatópatron-konfigurációt kínálnak. Más nyomtatók számos különböző nyomtatópatron-konfigurációt kínálnak, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy különböző igények széles körére kiválassza a megfelelő képminőséget. Tipikus beállítás a kétpatronos rendszerekhez a háromfestékes vagy hatfestékes színes fényképnyomtatás.

  • Háromfestékes színes fényképek Ez általában a háromszínű patron és a fekete patron, normál esetben használva a szöveg és grafika nyomtatásához.
  • Hatfestékes színes fényképek A fekete patron helyére egy világos cián, világos bíbor és fotó fekete tintát tartalmazó fényképpatron kerül.
  • Háromfestékes fekete fényképek A fekete patron helyére egy háromféle szürke tintát tartalmazó fotópatron kerül

A hatfestékes fényképnyomtatás esetében a háromszínű patron és a fotópatron kapacitása is közlésre kerül; a háromfestékes fényképnyomtatás esetében csak a háromszínű patron kapacitása lesz figyelembe véve. A háromszínű patron kapacitása általában nagyobb, ha a hatszínű, mint ha a háromszínű fényképnyomtatáshoz használják, mivel ilyenkor a készülék egy helyett kettő patronból használhatja a tintát.

Egyes HP nyomtatók mindegyik színhez külön tintapatronnal rendelkeznek. Az ilyen készülékek esetében a fényképek nyomtatásához az összes patront telepíteni kell.

A HP javaslatai

A HP azt javasolja, hogy a fogyasztók a saját egyedi fényképnyomtatási igényeik alapján válasszanak fényképnyomtatási rendszert. A kapacitásra vonatkozó adatok megfelelő kiindulási pontot jelenthetnek a szükséges fényképnyomtatási rendszer kiválasztásakor. Mindent összevetve azonban a patron kapacitása csak egy a legjobb fényképnyomtatás érdekében megfontolandó számos egyéb tényező közül.

1 Eltérő papírtípusok használata esetén változhatnak a kapacitásértékek.
2 Olyan nyomtatók esetében, amelyek csak 4x6 hüvelyk méretű fényképeket nyomtatnak, a fényképek nyomtatása 4x6 hüvelyk méretű fotópapírra történik.

Nyomtatható változat
Adatvédelmi nyilatkozat A HP.hu webhely használata a feltételek elfogadását jelenti
© 2024 Hewlett-Packard Development Company, L.P.