Jump to content Magyarország-Magyar
HP.hu Termékek és szolgáltatások Terméktámogatás és driverek Megoldások Vásárlási lehetoségek
» Kapcsolatfelvétel
HP.hu
Oldalkapacitás

Hogyan méri a HP a tintasugaras oldalkapacitást?

» 

Oldalkapacitás

Itt kezdodik a tartalom
A 2005. júliusa óta értékesített összes Deskjet, Photosmart és Officejet tintasugaras nyomtató, valamint többfunkciós készülék esetében a HP közzéteszi a tintapatron-kapacitás mérésére vonatkozó szabvány (ISO/IEC 24711) alapján megállapított oldalkapacitási adatokat. (Lézernyomtatók kapacitását lásd: Kapacitás mérése: Színes LaserJet nyomtatók).

Az ISO 24711 teszt-útmutatásai értelmében szabványos, 8 ½ x 11 hüvelyk méretű lapokra nyomtatnak, amíg a patron eléri az életciklusa végét. Számos okból kifolyólag ezek a tesztkörülmények nem tükrözik azt, amit a mindennapi használat során tapasztalhatunk. Ezért az ISO szabványos oldalkapacitási értéket csak összehasonlítás céljára szolgáló, kiindulási pontként szabad figyelembe venni, és nem a HP nyomtató vagy nyomtatópatron által biztosított tényleges kapacitás előzetes megállapítására. A tényleges nyomtatási kapacitás nagymértékben függ a kinyomtatott oldalak tartalmától, a nyomtatás gyakoriságától, a nyomtató beindítása során elhasznált tinta mennyiségétől és egyéb, az alábbiakban kifejtett tényezőktől.

Az alábbiakban bemutatott öt szabványos ISO-oldal szöveg és grafika, valamint fekete és színes részek keverékét tartalmazza.

Az öt szabványos ISO-oldal
Az öt szabványos ISO-oldal

A tényleges kapacitás az oldalon lévő tartalom mennyiségétől függően változik. Az igen sűrű dokumentumok (mint például az alábbi szöveges dokumentum) az ISO-szabvány szerintinél kisebb oldalkapacitást eredményezhet, míg a kevésbé sűrű dokumentumok (mint például az alábbi szervezeti diagram) a szabvány szerint megállapítottnál nagyobb oldalkapacitást eredményez. A főleg egyetlen színt használó nyomtatás alacsonyabb oldalkapacitást eredményezhet az adott színre, és nagyobb oldalkapacitást a nem intenzíven használt színekre. A tapasztalt oldalkapacitás a nyomtatott tartalomtól függ.

Sűrű szöveg Szervezeti ábra Sok ciánkék használata
          Sűrű szöveg Szervezeti ábra Sok ciánkék használata

A HP rendelkezik egy külön oldalkapacitás-mérési rendszerrel a fotónyomtatáshoz. További információkat lásd a Tintasugaras nyomtatók fotónyomtatási kapacitása alatt.

A tintasugaras nyomtatók egyes felhasználói egyszerre csak néhány oldalt nyomtatnak ki, és a nyomtatási feladatok között órák, néha napok telnek el. Az ilyen típusú elindítás/leállítás jellemezte nyomatás esetén a tintasugaras nyomtatók több tintát használnak fel a fúvókák tisztán tartására és a tintafolyam egyenletesen tartására. Ez kulcsfontosságú a nyomtató jó állapotának fenntartása, valamint annak biztosítása érdekében, hogy továbbra is a nyomtató által a kezdetben nyújtott nagyszerű nyomtatási minőséget élvezhesse. Azonban így alacsonyabb lesz az oldalkapacitás, mint ugyanazon tartalom megszakítás nélküli nyomtatása esetén.

Egyes HP tintasugaras nyomtatók a behelyezett első tintapatronból használnak fel tintát a nyomtató beindításához. Ez az egyszeri tintahasználat nem szerepel az ISO 24711 tesztben, pedig hatással lehet a legelső tintapatron kapacitására. Ezen kívül, egyes HP tintasugaras nyomtatókat egy „kezdő tintakazettával” hoznak forgalomba, amely lehet, hogy kevesebb oldal kinyomtatását teszi lehetővé, mint egy HP cserepatron. A HP nyomtató csomagolásán fel van tüntetve, hogy van-e kezdő tintapatron mellékelve a nyomtatóhoz.

További tudnivalók a HP tintasugaras nyomtatók tintafelhasználásáról: hivatkozás a tintafelhasználási cikkre.

A tintasugaras nyomtatás oldalkapacitás tesztelési módszere

A HP a nyilvánosságra hozott oldalkapacitás adatokat a nyomtatópatron-kapacitás mérésére vonatkozó ISO-szabvány (ISO/IEC 24711) alapján állapítja meg.

  • A teszt azon alapul, hogy a nyomtató egy öt oldalból álló szabványos dokumentumot nyomtat egymás után többször, amíg a tintapatron el nem ér az életciklusa végére. A patront akkor tekintjük az életciklusa végére elértnek, amikor a tesztoldalak elhalványulnak, vagy egyes nyomtatók esetében, amikor a nyomtató automatikusan leáll, mivel a tinta kifogyását érzékeli.

  • Az esetlegesen előforduló variációk figyelembe vétele érdekében minden patrontípusból minimum 3 patront tesztelnek a 3 nyomtató mindegyikében.

  • Az ISO-teszt nem veszi figyelembe a nyomtató beindításához elhasznált tintamennyiséget. A szabvány értelmében, miután befejeződött a nyomtató kezdeti beindítása, a kapacitás mérése előtt a patronokat ki kell cserélni új patronokra.

Az ISO/IEC nyomtatási szabványok részletei itt olvashatók: www.iso.org/jtc1/sc28.

Mi is tulajdonképpen az ISO?

Az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) a Nemzetközi Szabványok terén a világ legnagyobb fejlesztője és kiadója.

Az ISO 157 ország nemzeti szabványügyi intézményeinek a hálózata, amelyben országonként egy tag van; a rendszert koordináló Főtitkárság Genfben, Svájcban található.

Az ISO egy nem kormányzati szervezet, amely hidat képez a köz- és magánszektor között. Egyrészről számos tagja része az adott ország kormányzati szervezetének vagy az adott ország kormánya delegálja őket. Másrészről, más tagok kizárólag a magánszektorban érdekeltek, és iparági egyesületek nemzeti partnerségei hozták létre őket.

Ezért az ISO konszenzust tesz lehetővé a megoldások terén, amelyek kielégítik az üzleti követelményeket és a társadalom mélyebben gyökerező igényeit egyaránt. További információk az ISO-ról: http://www.iso.org

Hogyan jeleníti meg a HP az oldalkapacitás-adatokat

A HP közzéteszi az egyes tintasugaras nyomtatókhoz ajánlott minden egyes tintapatron oldalkapacitására vonatkozó adatokat. Ez általában az ISO-szabvány szerinti oldalkapacitás. Ez alól a legfőbb kivételt az elsősorban fotónyomtatásra használt nyomtatópatronok képezik, amelyek esetében a HP a fotókapacitást adja meg (lásd: hivatkozás a fotónyomtatási cikkre).

Példa az egyedi kapacitásra a HP nyomtatók csomagolásán
Példa az egyedi kapacitásra a HP nyomtatók csomagolásán

Egyes nyomtatók esetében, amelyek külön színes nyomtatópatronokkal rendelkeznek, a HP 3 színből álló összetett oldalkapacitást ad meg. Az összetett oldalkapacitás az ISO 24711 jelentési módszeren alapul, amely előírja, hogy a cián, bíbor és sárga tintapatronokra egyetlen, átlagos oldalkapacitási értéket kell megadni. A fekete tintapatron oldalkapacitása külön van megadva.

Példa az összetett cián/bíbor/sárga kapacitásra a HP nyomtatók csomagolásán
Példa az összetett cián/bíbor/sárga kapacitásra a HP nyomtatók csomagolásán

A legtöbb HP tintapatron egynél több nyomtatótípusban használható, és az adott tintapatron oldalkapacitása nyomtatótípusonként változik, bár a különbség általában nem nagy. A HP egy adott patron referencia oldalkapacitását általában az adott patront elsőként használó nyomtatókiadás esetében mért kapacitás alapján határozza meg. Ezért a tintapatron referencia kapacitása eltérhet az adott tintapatronra az Ön nyomtatójához megadott oldalkapacitástól. A HP tintasugaras nyomtatókhoz való tintapatronok referencia kapacitása mindig egyedi, nem összetett kapacitás szerint vannak megadva. Az alábbi példában a Deskjet 6540-es nyomtatót használták fel a 94-es és 95-ös patronok referencia kapacitásának meghatározásához.

Szám Tintapatron referencia Deskjet 6540 Deskjet 6620 Photosmart B8350 Officejet H470
94 480 480 490 480 500
95 330 330 330 310 330

Bár az oldalkapacitás az egyes tintapatronokra van megadva, a tesztet magát az összes telepített tintapatronnal végezték. A tintasugaras nyomtatók szöveg és grafika nyomtatásakor gyakran nem csak egy tintapatronból használnak tintát. További információkat lásd a Tintasugaras nyomatatók fotónyomtatási kapacitása alatt. Számos esetben a HP nyomtatók lehetővé teszik több patrontípus használatát egy adott patronhelyen, így a tintapatronok különböző kombinációi lehetségesek. Ilyen esetekben egy adott tintapatron oldalkapacitására hatással lehet az is, hogy milyen egyéb patronok vannak még telepítve a nyomtatóba. Az egyes oldalkapacitások megállapításához használt tintapatron-párosítások megtalálhatók a nyomtatók oldalkapacitását megadó weboldalon: HP nyomtatók oldalkapacitása.

Egyes régebbi HP-nyomtatók és nyomtatópatronok, valamint elsősorban nagy formátumú grafikákhoz használt patronok esetében nem állnak rendelkezésre oldalkapacitás adatok.

A HP ajánlása

Ne feledje, hogy az oldalkapacitás a költségeknek csak egyik összetevője, és az olyan tényezők, , mint például a minőség, megbízhatóság és hatékonyság szintén hatással vannak a költségekre. A megbízhatóan működő termékek végső soron időt és pénzt takarítanak meg. Amikor kiválasztja a használni kívánt tintasugaras nyomtatót, mindenképpen vegye figyelembe az egyéni nyomtatási igényeit.
Nyomtatható változat
Adatvédelmi nyilatkozat A HP.hu webhely használata a feltételek elfogadását jelenti
© 2024 Hewlett-Packard Development Company, L.P.