Jump to content Magyarország-Magyar
HP.hu Termékek és szolgáltatások Terméktámogatás és driverek Megoldások Vásárlási lehetoségek
» Kapcsolatfelvétel
HP.hu
Oldalkapacitás

Tintafelhasználás Tintasugaras Nyomtatókban

» 

Oldalkapacitás

Itt kezdodik a tartalom
HP Inkjet printer A tintasugaras nyomtatási eljárás során a tinta többféle módon kerül felhasználásra. A tintapatronban lévő tintát a nyomtató általában a dokumentumok, fényképek és egyéb anyagok nyomtatására használja fel. A tinta egy részét azonban a nyomtatófej állapotának megőrzésére kell fordítani; a tinta egy része a patronban marad a tinta egy része pedig elpárolog. A tintafelhasználás e módjai eltérő mértékben ugyan, de minden gyártó tintasugaras nyomtatói esetében fennállnak. Az oldal- és fényképkapacitás mérését szolgáló módszerek nem veszik figyelembe a tinta fenti felhasználásait, így a tényleges kapacitás lényegesen eltérhet a megadott kapacitástól (további információk: tintasugaras nyomtatóval nyomtatható oldalak száma, Fotó nyomtatópatron kapacitásának mérése: Tintasugaras fotónyomtatók). A HP úgy tervezi tintasugaras nyomtatórendszereit, hogy azok kiváló értéket kínáljanak az ügyfelek dokumentumai nyomtatásában, miközben a nyomtató teljes élettartama alatt kiemelkedő nyomtatási minőséget biztosító, megbízható nyomtatási rendszer fenntartásához elegendő tintát használnak fel.

A nyomtatási eljárás során a tinta egy része a nyomtató használatának előkészítéséhez szükséges

A HP a nyomtatófejeket kétféle általános kialakításban kínálja: a tintapatronba integrálva (Integrated Print Head: IPH), illetve a nyomtatóba integrált hosszú élettartamú nyomtatófej formájában, amelybe egyedi tintapatronok helyezhetők (Individual Ink Cartridges – IIC). Többnyire az IPH és az IIC rendszerű nyomtatók is végrehajtanak némi tintafogyasztással járó indítási és kalibrálási műveleteket a megbízható működés és az optimális nyomtatási minőség végett. Az IIC rendszerű nyomtatók szintén használhatnak tintát a hosszú élettartamú nyomtatófej nyomtatásra történő előkészítésére a nyomtatófejből tárolási folyadékot, a nyomtatófejen keresztül pedig tintát pumpálva. Az IIC rendszerű nyomtatók ezen kiegészítő beindítási folyamatok eredményeképpen előfordulhat, hogy több tintát használnak a beindítás során, mint az IPH rendszerű nyomtatók. Patroncsere esetén mind az IIC, mind az IPH rendszerű nyomtatók esetében szükséges bizonyos mennyiségű tinta a cserepatron beindítási folyamatához.

A tinta egy része a nyomtatófej karbantartásához és az eltömődés megelőzéséhez szükséges

A nyomtatófej fúvókái egy idő után eltömődnek, leggyakrabban a mikroszkopikus porszemcséktől vagy a megszáradt tintától. A fúvókák tisztán tartására szolgál a karbantartás, amelynek része a felület letörlése egy kis méretű, gumiból készült törlővel, tinta kilövellése a fúvókán keresztül a szennyeződések eltávolítása és a beszáradás megelőzése céljából, valamint tinta pumpálása a nyomtatófej tisztításához. Ahhoz, hogy a nyomtató színes vagy fekete-fehér nyomtatásra is készen álljon, ezek a szervizműveletek általában mindkét patronból elhasználnak tintát, még akkor is, ha az éppen nyomtatott dokumentum csak színes vagy csak fekete-fehér.

A tintában egy idő után apró légbuborékok keletkeznek, és ezek akadályozhatják a tinta áramlását a hosszú élettartamú nyomtatófejes (IIC) nyomtatókban. Egyes IIC rendszerű nyomtatókban a tintapatron cseréjekor légbuborékok képződhetnek. A légbuborékokat pumpálással lehet eltávolítani a nyomtatófejből. A légbuborékok eltávolításakor bizonyos mennyiségű tinta is eltávolításra kerül. Az IIC rendszerek esetében több szín használhatja ugyanazt a nyomtatófejet is. Egy adott színes patron cseréjekor a többi, ugyanazt a nyomtatófejet használó színes patronból is felhasználásra kerül bizonyos mennyiségű tinta.

A nyomtatási feladatok között eltelt idő hatással van a nyomtatáshoz rendelkezésre álló tinta mennyiségére

A nyomtatáshoz rendelkezésre álló tinta mennyisége számos tényezőtől függ, köztük a nyomtatási szokásoktól és attól, hogyan használja a nyomtatási rendszer mindkét tintapatront a megbízható teljesítmény fenntartásához. Általában a rendszeresen használt nyomtatók kevesebb tintát fogyasztanak karbantartáskor. A nyomtatási feladatok között eltelt rövidebb időszakokkal szemben a nyomtatási feladatok között eltelt hosszabb idő esetén határozottabb folyamatokra van szükség a nyomtatófej fúvókáinak karbantartásához. Ezek a határozottabb folyamatok több tintát fogyasztanak el. A karbantartási folyamatokat más események is kiválthatják, mint például a felhasznált tinta mennyisége vagy egy hosszabb ideig nem használt tintapatron ismételt használatba vétele.

A tinta egy része a patronban marad

A tintapatronoknak a tintát az értékesítés során szivárgás nélkül kell tárolni, de amikor szükség van rá, a nyomtatónak biztosítaniuk kell a tintát. Ha a patron kiürült, a tinta túlnyomó része kikerült a patronból. De ahogy a fogkrémes tubusból sem lehet az összes fogkrémet kinyomni, ez hasonlóképpen a tintapatron esetében is lehetetlen. Ezenkívül a háromszínes tintapatron cseréjekor meg is maradhat némi tinta, mivel a színes tintákat nem mindig ugyanolyan ütemben használja fel az ember.

A tinta egy része idővel elpárolog

A tintapatronokból idővel elpárolog a tinta egy része. Így csökken a rendelkezésre álló tinta teljes mennyisége, és módosulhat a tinta vegyi összetétele. A patronok a szállítás során előforduló magasságváltozások, valamint a tárolás és használat során bekövetkező hőmérsékletváltozások miatt nem zárhatók le tökéletesen. A HP tintapatronjait úgy alakítottuk ki, hogy az értékesítés előtti hosszú tárolási idő után és a nyomtatóba helyezést követő több hónapos használat során is megbízhatóan működjenek.

A nyomtató fekete szöveg vagy kép nyomtatásakor is elhasznál némi színes tintát

A színes tinta felhasználását számos körülmény okozhatja – elsősorban a nyomtatási minőség javítása, néha a nyomtató megbízhatóságának fokozása –, még ha a dokumentum csak fekete-fehér szövegnek és képnek tűnik is. Sok HP nyomtató kémiai kölcsönhatások segítségével javítja a normál papírra nyomtatott fekete szöveg és képek minőségét és tartósságát, úgy, hogy bizonyos fekete területekre kis mennyiségben színes tintát juttat. Egyes, feketének tűnő képek fekete és színes tinták kombinációjából is állhatnak. A fekete-fehér képek és fényképek esetében előfordulhat hogy a készülék színkeveréket, úgynevezett „összetett feketét” használ, és ezzel a csak fekete színnel elérhetőnél határozottan jobb képminőséget és egyenletesebb szürkeárnyalatokat állít elő. Egyes tintasugaras nyomtatók pigmentalapú fekete tintát használnak, amely nem használható bizonyos tintasugaras fotópapírokkal. Ilyen esetben a sötét vagy fekete területeket színes tintából állítják elő. (Az oldalkapacitás tesztelése során a nyomtatóban található minden patront – feketét és színeset – figyelembe vesznek.) További információk: tintasugaras nyomtatóval nyomtatható oldalak száma.

A (rosszabb nyomtatási minőség ellenére) csak fekete tintát használni kívánó felhasználóknak sok HP nyomtató biztosít választási lehetőséget. Például az illesztőprogram színbeállításával megadható, hogy a nyomtatáshoz a készülék csak fekete tintát használjon (a nyomtatási beállításokban a „szürkeárnyalatos nyomtatás csak a fekete tintapatronnal" opcióval). Ezenkívül sok IPH rendszerű nyomtató üzemeltethető „takarékos módban”, amellyel a felhasználók akkor is nyomtathatnak a fekete tintapatronnal, ha a színes nincs a készülékben. A HP IIC rendszereiben a nyomtató működéséhez minden kelléknek telepítve kell lennie a nyomtatóban.

A felhasználó választási lehetőségei (nyomtatási módok)

A felhasználó szintén befolyásolhatja a fényképek vagy dokumentumok nyomtatásához felhasznált tinta mennyiségét. A különböző nyomtatási módoknak az illesztőprogramban történő kiválasztásával módosítható az adott dokumentum nyomtatásához felhasznált tinta mennyisége. Általánosságban minden sima papíros vázlat mód alacsonyabb nyomatási minőséget eredményez és kevesebb tintát használ, mint az alapértelmezett sima papíros normál mód.

Összefoglaló

A nyomtatási eljárás során a tinta a nyomtató előkészítésétől a dokumentumok, fényképek és egyéb anyagok tényleges nyomtatásáig többféle módon kerül felhasználásra. A HP úgy tervezi tintasugaras nyomtatórendszereit, hogy azok kiváló értéket kínáljanak az ügyfelek dokumentumai nyomtatásában, miközben a nyomtató teljes élettartama alatt kiemelkedő nyomtatási minőséget biztosító, megbízható nyomtatási rendszer fenntartásához elegendő tintát használnak fel.
Nyomtatható változat
Adatvédelmi nyilatkozat A HP.hu webhely használata a feltételek elfogadását jelenti
© 2024 Hewlett-Packard Development Company, L.P.