Meer weten over draadloze routers

Wat is een draadloze router?

Een bestaat in feite uit twee apparaten, een en een router.

 • Toegangspunt - maakt het mogelijk dat draadloze apparaten aangesloten worden op het netwerk.
 • Router – doet het volgende:
  • Verstuurt gegevens van en naar de op het netwerk aangesloten apparaten.
  • Zorgt dat op het netwerk aangesloten apparaten gebruik kunnen maken van een enkele internetverbinding (via een kabel, of -modem)
  • Zorgt dat op het netwerk aangesloten apparaten met elkaar kunnen communiceren.

Wanneer u een draadloze router gebruikt, wordt uw netwerk een "draadloos netwerk" genoemd. De draadloze router is het belangrijkste onderdeel van een thuisnetwerk. U kunt uw draadloze router vergelijken met het oplaadstation van een draadloze telefoon. De andere draadloze apparaten op het netwerk, zoals computers en printers, zijn dat zoals de draadloze telefoon zelf.Alle communicatie op het draadloze netwerk loopt via de draadloze router. Zo kunnen de aangesloten apparaten met elkaar en met de buitenwereld praten.Verschillende draadloze routers beschikken over een ingebouwde Veel draadloze routers hebben een ingebouwde om ongewenste toegang tot uw netwerk buiten te houden.

Op verschillende draadloze routers kunt u bovendien apparaten aansluiten via een kabel. Een thuisnetwerk met een draadloze router kan dus zowel via kabels aangesloten apparaten als draadloze apparaten bevatten.

Computer met een draadloze netwerkkaart

Alle apparaten die worden aangesloten op uw draadloze router, of dat nu draadloos is of via een ethernetkabel, hebben toegang tot hetzelfde netwerk en kunnen met elkaar communiceren, ongeacht de manier van aansluiten. Gewone computers die met een Ethernet-kabel zijn aangesloten, kunnen gemakkelijk afdrukken op een draadloze printer, zolang ze maar in verbinding staan met dezelfde draadloze router.

Hoe werken draadloze routers?

Draadloze routers sturen informatie tussen aangesloten apparaten en tussen die apparaten en het internet door in kleine "pakketjes". Elke keer als een pakketje doorgegeven wordt, controleren de zender en de ontvanger (bijvoorbeeld een computer en een router ) of het pakketje verstuurd en ontvangen is, voordat de volgende verstuurd wordt. Deze pakketjes kunnen via een draadloze verbinding of een verbinding met kabels verstuurd worden, of via beide (bijvoorbeeld van een draadloze laptop naar een printer die met een ethernetkabel is aangesloten op de router).

Eén van de primaire functies van een draadloze router is het doorgeven van deze pakketjes binnen het netwerk. Dit wordt gedaan door aan elk apparaat op het netwerk een uniek "" toe te wijzen. U kunt uw IP-adres beschouwen als het adres van uw huis. Uw huis is dan een apparaat op het netwerk en de router is het postkantoor (met bijbehorende postbodes). In tegenstelling tot uw huisadres kunnen IP-adressen tijdelijk zijn. Als apparaten worden aangesloten op en losgekoppeld van het netwerk krijgen ze soms een ander IP-adres toegewezen. De functie in een router die deze taak uitvoert wordt een (Dynamic Host Configuration Protocol)-server genoemd.

Een andere primaire functie van een draadloze router is het delen van een enkele internetverbinding door verschillende apparaten op het netwerk.Uw Uw wijst een IP-adres aan uw "huis" toe (via hun DHCP-server). Dat IP-adres wordt vervolgens door uw router omgezet in een reeks lokale IP-adressen voor uw netwerk. Lokale IP-adressen lijken erg op elkaar. Het is een reeks van 4 nummers die er als volgt uitzien: 192.168.1.X of 10.0.1.X. De laatste paar cijfers in de reeks (X) is wat DHCP voor elk apparaat op het netwerk wijzigt. De router gebruikt het cijfer ".1" meestal voor zichzelf, zoals 192.168.0.1. Dit wordt het . genoemd. Daarna wijst de router nummers als 192.168.0.9 toe aan vergelijkbare apparaten.

Computer met een draadloze netwerkkaart

De DHCP-service van elke router kan maar een beperkt aantal IP-adressen toewijzen. Bij sommige routers, zoals die van Netgear, mag het laatste nummer tussen 2 en 254 liggen. Bij andere routers zoals Linksys is het bereik beperkt tussen 100 en 149.

Stel u voor dat uw huisadres constant zou veranderen. In dat geval zou de postbode moeite hebben om uw huis te vinden en uw post te bezorgen. Hetzelfde kan in een netwerk gebeuren. Het kan dus zinvol zijn om een permament, niet-wijzigend (zogenaamd "statisch" of "handmatig") IP-adres toe te wijzen aan een apparaat zoals een printer, die vaak met andere apparaten in het netwerk moet communiceren. Met een permanent IP-adres kunnen de computers op het netwerk de printer sneller vinden. Met sommige printers kunt u dit uitvoeren met de geavanceerde netwerkinstellingen via het besturingspaneel van de printer. De beste manier is een IP-adres aan de draadloze printer toe te wijzen die buiten het bereik ligt van de DHCP-server. Als de DHCP-service van uw Linksys-router een beperkt bereik heeft van 192.168.1.100 tot 192.168.1.149 zou 192.168.1.200. een goed adres voor uw printer zijn. Kijk in de documentatie van uw router met betrekking tot het DHCP-bereik en het complete bereik van ondersteunde IP-adressen.

Als u vanuit het besturingspaneel geen  kunt instellen, kunt u deze als volgt instellen via de interne webpagina van de printer:

 1. Sluit uw printer aan op uw draadloze netwerk.
 2. Druk een pagina met de netwerkconfiguratie af via het bedieningspaneel van de printer. Noteer het IP-adres van uw printer.
 3. Typ het IP-adres van de printer in de adresbalk van een internetbrowser om naar de interne webpagina van de printer te gaan.
 4. Kies het tabblad Netwerken gevolgd door Draadloos aan de linkerkant en het tabblad IPv4.
 5. Klik op het keuzerondje Handmatige IP.
 6. Geef de printer een IP-adres buiten het DHCP-bereik, maar niet hoger dan 254 (voor het laatste cijfer in het adres).
 7. Klik op Toepassen.

Wat betekenen al die draadloze standaarden?

  is een reeks standaarden waarmee communicatie tussen computers genormeerd worden. De standaarden worden opgesteld en bijgehouden door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). De versies van de 802.11-standaard die het meest ondersteund worden in hedendaagse draadloze routers zijn:

 • 802.11b - vastgelegd in 1999. Deze standaard is tegenwoordig verouderd. Het is langzaam en de enige beveiliging bestaat uit . Hierin is makkelijk in te breken en maakt uw netwerk onveilig. Als u gebruik moet maken van WEP, dan is de ´Open´ modus veiliger dan de ´Shared´ of gedeelde modus. Hoewel deze norm door de meeste moderne routers niet wordt ondersteund, kan het zijn dat u een oudere router heeft die alleen met 801.11b werkt.802.11b werkt in de 2,4GHz-band. Hierdoor is het gevoelig voor interferentie van magnetrons, Bluetooth-apparaten, babyfoons en draadloze telefoons.
 • 802.11g - vastgelegd in 2003. Deze norm wordt tegenwoordig veel gebruikt. Is veel sneller dan 802.11b en ondersteunt de meeste moderne veiligheidsnormen ( en WPA2). 802.11g is feitelijk sneller dan de meeste kabel, DSL en FIOS-internetverbindingen waar deze op aangesloten worden. Evenals 802.11b hebben 802.11g-apparaten te leiden van interferentie van andere producten die op de 2,4GHz-band werken.
 • 802.11n - De modernste draadloze netwerkstandaard, vastgelegd in de laatste maanden van 2009, is het snelst en minst gevoelig voor interferentie. Evenals 802.11g biedt het ondersteuning voor de meeste moderne beveiligingsprotocollen (WPA en WPA2). 802.11n kan zowel in de 2,4GHz als de minder interferentiegevoelige 5,0GHz-band werken. Een apparaat dat via 802.11n op 2,4GHz werkt, kan niet aangesloten worden op een ander apparaat dat op 802.11n 5,0GHz werkt.

Andere onderwerpen

Selecteer een gerelateerd onderwerp over draadloze communicatie in de volgende lijst.

Welke router moet ik aanschaffen?

Basisbeginselen draadloze communicatie

Draadloos afdrukken zonder router via HP wireless direct