HP wireless direct

Wat is HP wireless direct?

HP wireless direct is een nieuwe functie waarmee u met WiFi-apparaten zoals smartphones, tablets of computers netwerk direct verbinding kunt maken met uw printer zonder dat u een of nodig hebt. Als u verbinding maakt met het HP wireless direct-signaal kunt u dat op dezelfde manier doen als wanneer u met een WiFi-apparaat verbinding maakt met een nieuw draadloos netwerk of hotspot.

Als u op een computer, smartphone of tablet verbinding hebt met HP wireless direct ziet dit er net zo uit als wanneer u verbinding hebt met een normaal netwerk waarop de HP printer al is aangesloten. Als u de printer via een HP wireless direct-verbinding wilt gebruiken moet u een afdrukapp (voor smartphones en tablets) of printersoftware (voor de computer) installeren.

Alle printerfuncties zijn beschikbaar, maar u kunt geen foto's uploaden en u hebt geen toegang tot de geheugenkaart via een toegewezen station. Sommige printers beschikken over HP wireless direct met twee modi: "Alleen afdrukken" en "Openen". Als u de modus "Alleen afdrukken" selecteert, is alleen de afdrukfunctie beschikbaar. Als u de modus "Openen" selecteert, zijn alle printerfuncties beschikbaar, maar kunt u geen foto's uploaden en hebt u geen toegang tot de geheugenkaart via een toegewezen station.

Belangrijke dingen die u over HP wireless direct moet weten:

 • De HP wireless direct-verbinding kan maar liefst vijf clients tegelijkertijd ondersteunen.
 • Via het HP wireless direct-menu op het bedieningspaneel van de printer kunt u HP wireless direct in- en uitschakelen. HP wireless direct is standaard uitgeschakeld. Als u HP wireless direct met beveiliging hebt ingeschakeld, kunt u in het HP wireless direct-menu ook de naam of het wachtwoord van HP wireless direct controleren. De netwerknaam van HP wireless direct heeft de indeling "HP-Print-**-<model van de printer>". De "**"-tekens zijn een tijdelijke aanduiding voor twee tekens die worden gebruikt om uw printer te identificeren, en <model van de printer> is het model van uw printer.
 • Als u HP wireless direct met beveiliging (beschikbaar op sommige printers) inschakelt , wordt er automatisch een 8-cijferig 2-wachtwoord gegenereerd. Om verbinding te maken moet het WiFi-apparaat ook 2-codering ondersteunen. Als u deze functie inschakelt hebt u via het display van de printer te allen tijde toegang tot dit wachtwoord.
 • Zelfs als de printer via een netwerk of USB-kabel is aangesloten, is HP wireless direct gewoon beschikbaar.
 • Belangrijk: U hebt via de HP wireless direct-verbinding geen toegang tot internet.

HP wireless direct wordt niet door alle producten ondersteund. Om te bepalen of uw product deze functie ondersteunt drukt u een netwerkconfiguratiepagina af vanuit het bedieningspaneel van de printer en zoekt u een sectie met de naam HP wireless direct. Als deze sectie opgenomen is, wordt deze functie door de printer ondersteund. Bij de meeste printermodellen kunt u deze pagina afdrukken in het menu Draadloze instellingen of door op de netwerkconfiguratieknop op de printer te drukken.

Hoe maakt u verbinding met HP wireless direct

Voer de volgende stappen uit om het mobiele apparaat of de computer rechtstreeks op de printer aan te sluiten.

 1. Schakel HP wireless direct in via het bedieningspaneel van de printer. U kunt het menu Draadloze instellingen bij veel modellen openen door op de knop Draadloos te drukken of door het pictogram Draadloos op het bedieningspaneel van de printer aan te raken. Selecteer Wireless Direct en selecteer "Aan" of "Aan (met beveiliging)" of "Aan (zonder beveiliging)", afhankelijk van het model printer. HP raadt u aan om "Aan (met beveiliging)" te kiezen indien deze beschikbaar is.
 2. Controleer op uw mobiele apparaat of computer of het keuzerondje van WiFi ingeschakeld is en maak verbinding met het netwerk van HP wireless direct. Doe dit op dezelfde manier als bij een normaal netwerk. De netwerknaam van HP wireless direct heeft de indeling "HP-Print-**-<model van de printer>". De "**"-tekens zijn een tijdelijke aanduiding voor twee tekens die worden gebruikt om uw printer te identificeren, en <model van de printer> is het model van uw printer.
 3. Als u HP wireless direct met beveiliging hebt ingeschakeld, geeft u het wachtwoord op wanneer u hierom wordt gevraagd door het mobiele apparaat of computer.

Hoe gebruikt u de HP wireless direct-verbinding

 U hebt een mobiel apparaat met WiFi en wilt een afdruk maken via de HP wireless direct-verbinding.

 1. Schakel eerst HP wireless direct in via het bedieningspaneel van de printer.
 2. Schakel het keuzerondje van WiFi in op uw mobiele apparaat en zoek de naam van HP wireless direct en maak hier verbinding mee. Het mobiele apparaat dient te beschikken over een compatibele afdrukapplicatie. Bij Apple® iOS-apparaten beschikt het besturingssysteem over Airprint en is deze compatibel.

Opmerking: Wanneer u vanaf een Apple iOS-apparaat (zoals een iPhone® of iPad®) verbinding maakt met de HP wireless direct-printer zult u zien dat het pictogram van de verbindingsstatus blijft roteren. Dit is normaal en geeft alleen aan dat de HP wireless direct-verbinding geen toegang tot internet biedt. U kunt het ronddraaiende pictogram van de cirkel gewoon negeren en ervan uitgaan dat het Apple-apparaat aangesloten is op de printer. Aangezien HP wireless direct slechts een verbinding is tussen het mobiele apparaat en de printer, heeft het mobiele apparaat via de printer geen toegang tot internet. Dit is bij de iOS 5 een nieuw verschijnsel. Het ronddraaiende pictogram wordt bij eerdere versies van iOS niet weergegeven. Raadpleeg voor meer informatie de pagina met HP productondersteuning voor uw product.

 U hebt de printer niet ingesteld, u hebt de printersoftware niet genstalleerd en u wilt de printer alleen gebruiken via de HP wireless direct-verbinding (geen draadloze router of toegangspunt).

 1. Zorg dat u eerst de configuratie van de printerhardware afrondt. Als er op het bedieningspaneel verbindingsopties als "Softwarehulp", "Handmatig", "Draadloos instellen via een printer" en "Later verbinding maken" worden weergegeven, moet u kiezen voor "Later verbinding maken" omdat u met de printer geen verbinding maakt met een draadloos netwerk.
 2. Schakel HP wireless direct in via het bedieningspaneel van de printer.
 3. Schakel het keuzerondje van WiFi in op de computer en zoek de naam van HP wireless direct en maak hier verbinding mee.
 4. Installeer de printersoftware voor de computer. Wanneer het softwarescherm Verbindingsopties wordt weergegeven, selecteert u "".Selecteer de printer in het gedetecteerde printerscherm wanneer deze wordt weergegeven en voltooi de installatie van de software.

 U hebt de printer al via een netwerkverbinding genstalleerd, u hebt de printersoftware al op de computer genstalleerd en u gebruikt de printer via het netwerk. U wilt de printer ook via HP wireless direct gebruiken.

 1. Schakel HP wireless direct in via het bedieningspaneel van de printer.
 2. Schakel het keuzerondje van WiFi in op de draadloze computer en zoek de naam van HP wireless direct en maak hier verbinding mee. U kunt de printer op dezelfde manier gebruiken als via de netwerkverbinding. U hoeft geen extra software te installeren. De printer kan verbinding blijven houden met uw thuisnetwerk. De computer kan echter alleen verbinding hebben met de printer OF uw thuisnetwerk, maar niet met beide tegelijk.

 U hebt de printer eerder via een USB-kabel genstalleerd/gebruikt of u hebt de optie "Later verbinding maken" in de software gekozen en u wilt de printer via de HP wireless direct-verbinding gebruiken.

 1. Schakel HP wireless direct in via het bedieningspaneel van de printer.
 2. Schakel het keuzerondje van WiFi in op de draadloze computer en zoek de naam van HP wireless direct en maak hier verbinding mee.
 3. Configureer de instellingen van de printersoftware.
  1. Klik op de pc op Start > Alle programma's > HP > <Model van de printer> > Printer instellen en software. Op een Mac opent u de zoekfunctie en gaat u naar Toepassingen -> HP -> <model van uw printer> -> Printer instellen en software. U kunt ook de cd met printersoftware in de computer plaatsen. Hierop wordt het scherm Welkom terug weergegeven.
  2. Klik op "Nieuwe printer aansluiten".
   Belangrijk: Kies niet voor "USB-verbinding van de printer omzetten naar een draadloze verbinding".
  3. In het scherm Verbindingsopties selecteert u Draadloos en klikt u op Volgende.
  4. Selecteer de printer in het gedetecteerde printerscherm wanneer deze wordt weergegeven en voltooi de installatie van de software.

Zodra de HP wireless direct-verbinding is ingesteld, verschijnen er twee HP printerpictogrammen in de map van de printer. Het printerpictogram "Netwerk" is de printerdriver die voor HP wireless direct genstalleerd. Selecteer deze optie wanneer u via de HP wireless direct-verbinding afdrukt. Als u niet langer via een USB-kabelverbinding wilt afdrukken kunt u het HP printerpictogram zonder het "Netwerk"-label verwijderen.

 U hebt de printer al via de HP wireless direct-verbinding genstalleerd, u hebt de printersoftware genstalleerd en u wilt de printer via een gebruiken.

 1. Sluit de computer aan op het draadloze netwerk waar u de printer aan wilt koppelen.
 2. Klik op de pc op Start > Alle programma's > HP > <Model van de printer> > Printer instellen en software. Op een Mac opent u de zoekfunctie en gaat u naar Toepassingen -> HP -> <model van uw printer> -> Printer instellen en software. U kunt ook de cd met printersoftware in de computer plaatsen. Hierop wordt het scherm Welkom terug weergegeven.
 3. Selecteer "Draadloze instellingen opnieuw configureren". Bij sommige printers moet u de printer en de computer tijdelijk via een USB-kabel met elkaar verbinden. Bij andere printers met grote displays wordt u doorverwezen naar het frontpaneel Wizard Draadloze installatie waar u de printer aan kunt sluiten op uw draadloze netwerk. Zodra de printer op uw netwerk is aangesloten, kunt u de printer gebruiken en hebt u geen extra software nodig.

Andere belangrijke onderwerpen

Kies een onderwerp uit de volgende lijst voor meer informatie over HP wireless direct.

Draadloos afdrukken zonder router

Afdrukken vanaf meerdere computers