Basisbeginselen draadloze communicatie

Netwerken en routers

Wat is een draadloos netwerk? 

Een draadloos netwerk bestaat meestal uit een apparaat dat een draadloze router of toegangspunt (accesspoint) wordt genoemd. Dit apparaat is net zoiets als het basisstation van uw draagbare telefoon, een apparaat dat signalen uitzendt en ontvangt. De andere draadloze apparaten in het netwerk, zoals de computers en printers, zijn dan net als de draagbare telefoons. Alle communicatie in het draadloze netwerk loopt via de draadloze router. Zo kunnen de verbonden apparaten met elkaar praten.

Dit type netwerk wordt ook wel infrastructuurnetwerk genoemd. Als u een draadloze router hebt, hebt u een draadloos netwerk.

De meeste draadloze routers kunnen ook verbinding maken met vast aangesloten apparatuur, zoals computers en printers. Hiervoor wordt een speciale kabel gebruikt, een Ethernet-kabel. Deze vaste (ook wel bedrade) verbinding wordt een Ethernet-verbinding genoemd.

Alle apparaten die verbinding maken met uw draadloze router, draadloos of vast, hebben toegang tot hetzelfde netwerk. Deze apparaten kunnen met elkaar communiceren, ongeacht de manier waarop ze zijn aangesloten. Gewone computers die met een Ethernet-kabel zijn aangesloten, kunnen gemakkelijk afdrukken op een draadloze printer, zolang ze maar in verbinding staan met dezelfde draadloze router.

Wat is een IP-adres? 

Een IP-adres is een reeks getallen aan de hand waarvan computers, printers en andere apparaten in een netwerk elkaar kunnen vinden. IP-adressen worden meestal toegewezen door de lokale draadloze router met behulp van de DHCP-functie. Apparaten krijgen een IP-adres dat lijkt op het eigen IP-adres van de router. Als de draadloze router bijvoorbeeld 192.168.1.1 heeft, dan kan een printer het IP-adres 192.168.1.5 krijgen.

Wat is een MAC-adres? 

MAC staat voor Media Access Control. Alle netwerkapparaten (computers, printers, routers enzovoort) krijgen van de fabrikant een uniek fysiek serienummer.

Wat is een netwerknaam of SSID? 

Om via een draadloos netwerk te kunnen communiceren moet elk draadloos apparaat de naam van het draadloze netwerk (dit wordt ook wel de SSID genoemd) weten, evenals de beveiligingsinstellingen die het netwerk gebruikt. Deze informatie moet worden vastgelegd in elk draadloos netwerkapparaat.

Er kunnen in uw omgeving meerdere draadloze netwerken actief zijn en uw apparaat moet weten wat uw netwerk is. Daarom raden wij u aan om een goed herkenbare (unieke) naam te gebruiken voor uw draadloze netwerk.

Wat is codering? 

Meestal moet u meer weten dan alleen de naam van het netwerk. De meeste draadloze netwerken zijn gecodeerd met een wachtwoord. Wanneer codering (versleuteling of encryptie) wordt gebruikt, moet elk apparaat in het draadloze netwerk weten wat het wachtwoord is. Alleen dan kunnen de gegevens worden gedecodeerd en kan het netwerk worden gebruikt. Zo voorkomt u dat uw draadloze netwerk wordt gebruikt door onbevoegden.

WEP (Wired Equivalent Privacy) en WPA (Wi-Fi Protected Access) zijn de meest voorkomende soorten codering. Als uw draadloze netwerk een van deze gebruikt, dan moet uw apparaat weten welke precies en moet een wachtwoord (de WEP-code of het WPA-wachtwoord) worden opgegeven.

Als uw netwerk geen wachtwoord heeft voor de codering, dan hoeft uw apparaat alleen maar de naam van het netwerk te weten. In dit geval kan echter iedereen zomaar op uw netwerk, ook onbevoegden, en zien wat er in uw netwerk gebeurt.

Wat is een WEP-code of WPA-wachtwoord? 

WEP en WPA zijn vormen van codering die dienen om het draadloze netwerk te beveiligen (zie Wat is codering?). Een WEP-code is een wachtwoord dat door een draadloos netwerk wordt gebruikt om de communicatie in het netwerk te coderen en te decoderen. Een WPA-wachtwoord werkt ongeveer zoals een WEP-code, alleen is WPA veel veiliger dan WEP. WPA kent twee typen codering: TKIP en AES. AES is de recentste en veiligste methode. Kies daarom in eerste instantie voor AES, indien beschikbaar.

Een apparaat dat via het draadloze netwerk wil communiceren moet de naam (SSID) en de code of het wachtwoord (indien aanwezig) van dat netwerk weten.

Wat is het verschil tussen een ad-hoc- en een infrastructuurnetwerk? 

Een ad-hocnetwerk is een netwerk tussen slechts twee apparaten. Een infrastructuurnetwerk is meer een 'echt' netwerk en maakt het voor veel meer apparaten mogelijk om met elkaar te communiceren via één basisstation, zoals een draadloze router.


Printers

Wat is een draadloze printer? 

Een draadloze printer maakt verbinding met uw draadloze netwerk. Alle computers in dat netwerk kunnen de printer dan gebruiken. Doordat de verbinding draadloos is, kunt u de printer zetten waar u maar wilt en een warboel aan kabels voorkomen.

Wat moet ik met een draadloze printer? 

Het grote voordeel van een draadloze printer is dat de printer niet vlak bij een computer of draadloze router hoeft te staan, maar gewoon ergens in huis waar er een stopcontact is.

Een ander voordeel is dat zowel vast als draadloos verbonden computers de printer kunnen gebruiken, zolang u de printersoftware maar hebt geïnstalleerd op al die computers.

Is een draadloze printer wel veilig? 

Uw printer gebruikt dezelfde vorm van beveiliging als de draadloze computers in het draadloze netwerk, en is niet minder veilig. Het is ook niet zo dat de aanwezigheid van een draadloze printer een netwerk minder veilig zou maken.

Zijn draadloze printers duur? 

Nee. U kunt kiezen uit diverse modellen. Sommige zijn erg voordelig. Draadloze printers van HP vergelijken en kiezen (alleen in het Engels)

Hoe maakt een draadloze printer verbinding met mijn draadloze netwerk? 

Een draadloze printer maakt op dezelfde manier verbinding met uw draadloze netwerk als andere draadloze apparatuur die u mogelijk hebt aangesloten, zoals een computer. De draadloze technologie op zich wordt 802.11 genoemd.

U kunt diverse vormen van codering, zoals WEP en WPA, gebruiken om uw netwerk te beschermen tegen gebruik door onbevoegden. Als u codering gebruikt, moeten alle draadloze apparaten die verbinding maken met uw draadloze netwerk weten wat de naam (ook wel SSID genoemd) van het draadloze netwerk en de beveiligingscode of het wachtwoord is. Sommige apparaten kunnen ook verbinding maken met uw netwerk met een vaste (of bedrade) verbinding, Ethernet genoemd.

Ik kan toch net zo goed een USB-printer delen vanaf een van mijn computers? 

Een USB-printer delen maakt alleen gedeeld afdrukken mogelijk. Als de printer ook kan scannen of faxen, zijn die mogelijkheden alleen beschikbaar voor de computer die rechtstreeks op de printer is aangesloten.

De computer waarop de printer is aangesloten, moet ingeschakeld zijn om de andere computers die printer te laten gebruiken.

Het kan lastig zijn om een gedeelde printer te configureren die met een USB-kabel op een computer is aangesloten. De mogelijkheid om de printer te delen kan ook onbetrouwbaar worden na een update van het besturingssysteem of de beveiliging van de computer.

Kan ik niet gewoon een draadloze adapter toevoegen aan mijn huidige USB-printer? 

Een draadloze adapter (ook wel draadloze printeradapter of USB-adapter genoemd) is vaak even duur als een nieuwe draadloze printer.

Een draadloze adapter kan moeilijk te installeren zijn.

Een draadloze adapter maakt alleen afdrukken via het netwerk mogelijk. Als uw printer ook kan scannen of faxen, zijn de mogelijkheden niet toegankelijk via een draadloze adapter.

Moet ik mijn printer aansluiten op de USB-poort van mijn draadloze router? 

De USB-poort die op sommige draadloze routers aanwezig is, maakt het mogelijk om af te drukken vanaf een computer in het netwerk. Scannen of faxen is echter niet mogelijk (als uw printer over die mogelijkheden beschikt).